Ülkemizde son 10 yıl içerisinde erişilebilirlik ile ilgili pek çok çalışma gerçekleşmiştir. Bunlardan özellikle göze çarpanları, ortopedik engelliler için giriş – çıkış düzenlemeleri (rampa, asansör, vb.), engelli tuvaleti uygulamaları ve görme engelliler için hissedilebilir yüzey (sarı çizgi) uygulamalarıdır.
Ancak ne yazık ki, yapılan uygulamaların tamamına yakını yetersiz, büyük bir kısmı da yanlıştır. Gereğinden yoğun ve yanlış hissedilebilir yüzey uygulamaları, olması gerekenden çok daha dik rampalar, yanlış tasarlanmış tuvaletler konuyla ilgisi olmayanların dahi dikkatini çekmektedir. Bir engelli grubu için yapılan çalışmalar, bir başka engelli grubu için yeni engeller oluşturabilmektedir. Erişilebilirlik çalışmalarında temel alınan dokümanlar Türk Standartları Enstitüsü’nün ilgili standartları ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmalarıdır. Bu dokümanların her biri yüzlerce sayfadan oluşmakta, erişilebilir hale gelmek isteyen kurumlar için yılgınlık sebebi olabilmektedir.
İD Türkiye olarak önceliğimiz, yapılacak olan danışmanlık ve erişilebilirlik çalışmalarının doğru ve planlı olmasıdır. Yasal tüm gereksinimlerin yerine getirilmesi gerekirken, lüzumsuz masraflardan da sakınılması önemlidir. Bu nedenle etüt edilerek değerlendirilmesi, size farklı alternatiflerden oluşan çözüm önerilerinin sunulması ve fiziki işlerin yapımı sırasında da gerekli denetimlerin sağlanması, gerek engellilere doğru hizmetin sağlanması, gerekse denetimler sırasında sorunların yaşanmaması adına önemlidir. Erişilebilirlik çalışmaları bir mal alımı değil, bir sorun çözümüdür. İD Türkiye, mimar, inşaat mühendisi ve şehir plancılardan oluşan teknik ekibi ile size A’dan Z’ye danışmanlık hizmeti sunarak kurumlara gerekli tüm erişilebilirlik desteğini sağlar; raporlama, teknik çizimlerin oluşturulması, şartname hazırlama ve denetim hizmeti ile yasalara uygun, uluslararası en iyi uygulamalara (best practices) dayanan erişilebilir bir kurum olmanıza yardımcı olur.